Neem consumentenprincipes mee in internet of things debat

12/09/13

Naar het IGF2013 reisde ook twee parlementariërs mee, Astrid Oosenbrug (Tweede Kamerlid PvdA) en Arda Gerkens (Eerste Kamerlid SP en Directeur HCC). Arda schreef een impressie van de tweede dag van het IGF. 

 

 

 

“De aspecten van hoe we om moeten gaan met het internet kunnen technisch (IPv6), economisch of juridisch van aard zijn (cybercrime). Het gaat ook over de vrijheid van meningsuiting. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod, met als doel een vrij en veilig internet met zo min mogelijk obstakels. Hoe bereiken we dit? Het is de derde keer dat ik dit forum bezoek, maar dit keer is de sfeer anders. Iedereen heeft het hier natuurlijk over PRISM, of zoals iemand het verwoordde: ‘Snowden changed the way we look at the internet’.

 

De eerste workshop die ik bezoek, gaat over ‘internet governance principles’. Diverse landen en organisaties aan tafel hebben in de loop der jaren een aantal uitgangspunten over internet op papier gezet. Ze verschillen op hoofdlijnen niet veel van elkaar en nu rijst de vraag of ze niet samengevoegd kunnen worden. De sessie, geleid door de voorzitster van het IGF Alicia Munch, verloopt traag zoals ik gewend ben van het IGF. Een proces met zoveel landen is een moeizaam proces, maar langzamerhand worden er wel stappen gezet of posities duidelijk. Vooral dat laatste is van belang bij het IGF. Wat zijn de posities, wat kunnen we van elkaar verwachten, wie zijn onze bondgenoten?

 

De tweede workshop gaat over internetvrijheid. Het Freedom House presenteert haar jaarlijkse rapportage over internetvrijheid in 60 landen. Zij concluderen voor het derde jaar op rij dat de internetvrijheid afneemt. Niet alleen journalisten maar ook gewone burgers worden opgepakt vanwege tweets. Een voorbeeld uit Mumbai volgt, waar een vrouw op social media klaagde over het verkeer in haar stad. Niet alleen zij maar ook een vriend die het bericht likede, werden gearresteerd. Het rapport is uit 2013 en hier staat USA nog in het groen. Ik vraag me af hoe dit in 2014 zal zijn. Maar duidelijk is dat heel veel landen in de wereld in toenemende mate wetgeving realiseren om mensen op internet te beperken. Ook Brazilië, dat erg boos is op de verenigde staten. Zo boos dat zij een digitale muur om het internet in het land willen aanleggen zodat de NSA niet kan meekijken. Gezien hun eigen positie op het gebied van internetvrijheid kun je je afvragen of zij de Snowden affaire niet aangrijpen om restrictieve maatregelen op internet te treffen zoals de Amerikanen dit doen met terrorisme. Hun rapport is te lezen op de website van Freedom House.

 

De derde workshop gaat over the internet of things. Een lastig debat volgt. Is dit een onderwerp wat in de toekomst op de agenda van het IGF thuis hoort? Er wordt gesproken over de privacy aspecten. Zo noemt een organisatie die slimme meters gaat aanleggen, het feit dat iemand om drie uur ‘s nachts niet thuis is, van minder privacy belang dan E-health. Dit maakt mij boos. Waarom beslissen bedrijven voor mij welk belang ik moet hechten aan private gegevens? Het probleem met the internet of things, is dat het nu nog voornamelijk ontwikkeld wordt vanuit de bedrijven. De consument komt op de laatste plaats te staan. Het lang bevochten consumentrecht staat hier volgens mij op de tocht. Inderdaad zijn de veiligheid en privacy vraagstukken hetzelfde en vraagt dit aandacht, maar er komen ook nieuwe vraagstukken aan. Hoe gaat het met de slimme koelkast, waar ik straks de gebruikersvoorwaarden van moet accepteren. En als ik deze koelkast dan na 5 jaar wil verkopen op Marktplaats? Mijn bijdrage is dan ook dat ik zeker vindt dat het multistakeholdermodel van het IGF hier uitermate geschikt voor is en dat consumentenorganisaties, evenals consumentenrecht specialisten hierbij betrokken dienen te worden. Ik wijs erop dat we anders als consument op achterstand worden gezet. De meningen zijn verdeeld, maar aan het eind van het debat wordt mijn inbreng meegenomen naar het secretariaat van het IGF.

 

 

 

De laatste workshop van de dag gaat over de toekomst van de journalistiek nu de traditionele media het steeds zwaarder krijgen. Deze workshop begint met een opsomming van een aantal feiten, maar verzandt in een rommelige discussie. Hier valt niet veel te halen of toe te voegen. Jammer, want nu HCC PC-Active gaat uitgeven, vond ik dit een belangrijk punt. We zijn binnen HCC niet voor niets aan het nadenken hoe we omgaan met deze veranderende mediawereld.”