Nederlandse jongere Auke Pals op het IGF

12/12/16

Sinds 2015 doet NLIGF mee aan een Erasmus + project waarbij Europese jongeren worden voorbereid om goed beslagen ten ijs te komen tijdens het IGF. Namens Nederland nemen Auke Pals en Thijl Klerxk deel aan dit traject. En vertegenwoordigen zij de jongeren in de Nederlandse NLIGF delegatie. Lees hier de ervaringen van Auke.

“Na een jaar van trainingen met betrekking tot internet governance, verschillende fora: EuroDIG en SEEDIG. Was het nu tijd voor mijn tweede Internet Governance Forum dat plaatsvond in Guadalajara, Mexico. Voorafgaand aan de conferentie organiseert SIDN ieder jaar een teambuilding dag voor de Nederlandse delegatie. Deze dag begon met een aantal presentaties van onder andere de Mexicaanse overheid die enorm veel doet met betrekking tot innovatie, deze hebben hier zelfs hun eigen ministerie voor opgericht. Tijdens de ontbijtsessie sprak ook een startup over de cultuur van het oprichten van een bedrijf in de regio en de ondersteuning die de overheid daarbij biedt. Vervolgens zijn wij met z’n allen naar de plaats, van het gelijknamige bekende drankje, Tequila gegaan. Hier hebben we van begin tot eind gezien hoe tequila wordt gemaakt. Een enorm informatieve en gezellige dag waarbij de Nederlandse delegatie elkaar echt beter heeft leren kennen.

Na de teambuildingsdag was het tijd voor dag 1 van het IGF die voor mij begon met enorm veel mensen ontmoeten. Al deze mensen heb ik leren kennen tijdens de andere fora, waarbij eigenlijk de uitwisseling direct begon nog voordat we een aantal sessies hadden bijgewoond. De volgende dag was het voor mij de dag dat ik een bijdrage mocht leveren aan de sessie: “Is personal data there to be mine or mined.”

Dit ging over hoe wij als gebruikers met onze data omgaan op internet en wie de eigenaar is van deze gegevens. Ook werd behandeld hoe kinderen extra beschermd kunnen worden door de enorme data verzamelingen waar ook minderjarigen aan worden blootgesteld. In plaats van zoals in de GDPR voorgestelde blokkade voor jongeren, was een suggestie van mij dat de opgebouwde profielen van jongeren worden gewist wanneer zij volwassen worden. Hierdoor kunnen jongeren weer opnieuw beginnen en kunnen zij niet verantwoordelijk worden gehouden voor hun acties uit het verleden. Dit voorstel houdt in dat jongeren ongeacht de leeftijd gebruik kunnen maken van social media, maar wanneer zij volwassen zijn niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun acties.

NLIGF was goed actief in sessies, dezelfde dag werd ook een sessie georganiseerd over sextortion. Dit was een onderwerp waar ook in de toekomst nog veel aandacht voor zal zijn, wat bleek uit de activiteit die uit het publiek kwam. Ook op de dag hierna was Nederland actief in een sessie over het breken van silos in de cybersecurity, met een compleet nieuw format; de panelleden verspreid door de zaal waardoor het publiek veel sneller werd meegenomen in de discussie. Aan het einde van de dag met weer goede inhoudelijke debatten was het tijd voor het NLIGF delegatie diner.

Tijdens het diner was het alweer deels terugblikken op een week die alweer bijna voorbij was. Maar niet te vergeten de laatste dag waar we alsnog vol energie meededen in sessies over internet standaarden, encryptie en privacy. Waarna iedereen de mogelijk had om plenair zijn stem te laten horen, waarna vervolgens de locatie van het volgende IGF bekend werd gemaakt. Het IGF in 2017 vindt plaats van 18 tot 21 december in Genève.”

Auke Pals