Nationaal Jongeren Internet Debat 2015

01/10/15

Hoe ziet de toekomst van internet er uit? Hecht je nog waarde aan (online) privacy? Zijn hackers de nationale beveiligers van de toekomst? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens het NATIONAAL JONGEREN INTERNET DEBAT 2015 dat het NL IGF dit jaar samen met het LEMUN, Leids Modern United Nations programma, op 9 juni jl op het Stedelijk Gymnasium in Leiden organiseerde. Het debat is een voorbereiding op de debatten die plaatsvinden tijdens het NLIGF event op 1 oktober.

Bart Schermer, universitair docent verbonden aan eLaw@Leiden, het Centrum voor Recht in de Informatiemaatschappij van de Universiteit Leiden en partner van Considerati trapte af met een college over de werking van het internet. Duidelijk is dat het onderwerp voor de leerlingen en studenten nieuw is, in elk geval om er over na te denken, want dat het internet er is en werkt is voor de meeste jongeren niet meer dan een gegeven.

Onder de titel ‘helpende hackers’ was Chris van ’t Hof, internetsocioloog, presentator Tek Tok late night en auteur van het gelijknamige boek de volgende inleider. De betekenis van Responsible disclosure, letterlijk en figuurlijk, bleek lastig, maar uiteindelijk voor de jongeren voldoende duidelijk om er een mening over te vormen. Een heuse dataveilig zorgde voor een luchtig slotakkoord van het debat.

De jonge deelnemers kwamen met elkaar ook nog tot een Top 10 prioriteiten, in willekeurige volgorde:

1. Zelfbeschikkingsrecht over (eigen) data

2. Internationale Internetregelgeving

3. Netneutraliteit

4. Ethisch hacken

5. Goede internationale aanpak bestrijding Kinderporno

6. Bescherming auteursrechten

7. Aanpak cyberpesten

8. Mensenrechten

9. Right to be forgotten implementeren

10. Open en vrij internet (geen censuur)
Het NATIONAAL JONGEREN INTERNET DEBAT 2015 is georganiseerd door het Nederlands Internet Governance Forum (NL IGF). Het NL IGF bereidt de Nederlandse delegatie voor op het mondiale Internet Governance Forum (IGF), dat in november in Brazilië plaatsvindt. Het IGF is een multi-stakeholder forum voor de politieke dialoog over vraagstukken rondom internet governance. Het brengt alle belanghebbenden bij elkaar in de discussie over internet. Omdat de stem van jongeren in de (inter)nationale internetdiscussie niet mag ontbreken organiseert het NL IGF een NL YOUNG IGF.

 

Meer informatie over het IGF, het NL IGF en haar activiteiten is te vinden op www.nligf.nl of te volgen via: LinkedIn /Twitter. Voor vragen kan je mailen naar nligf@ecp.nl.