Masterclass: Fact or Fake? Nepnieuws beïnvloedt stemgedrag

Pas sinds 2017 opgenomen in de Dikke Van Dale en tegenwoordig een veelvoorkomend onderwerp in de media: nep·nieuws (het; o)

Nepnieuws, ook wel desinformatie, is soms onschuldig en vermakelijk (zoals de berichten van het satirisch online nieuwsmagazine De Speld) en wordt ook wel eens gemaakt om clicks te genereren. Maar het kan ook als doel hebben de publieke opinie te beïnvloeden. Steeds meer overheden, bedrijven, organisaties en burgers maken zich zorgen over dit soort nepnieuws. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kondigde eind vorig jaar een online bewustwordingscampagne over nepnieuws aan.

Hoewel onderzoek aantoont dat nepnieuws in Nederland vooralsnog geen grote negatieve impact op de samenleving heeft, is alertheid wel geboden (bron). Want hoe onderscheiden we echt nieuws van nep nieuws?

Met twee verkiezingen in het vooruitzicht (20 maart de Provinciale Statenverkiezingen en 23 mei de Europese verkiezingen) organiseert ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in samenwerking met Netwerk Mediawijsheid op maandag 18 maart aanstaande een masterclass over nepnieuws.

Met bijdragen van onder anderen Dimitri Tokmetzis (data journalist bij De Correspondent), Brenno de Winter (onderzoeksjournalist en expert op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en ICT) en Edo Haveman (Head of Public Policy Nederland – Facebook).

Meld u nu alvast aan! Houd www.ecp.nl in de gaten voor het programma.

Masterclass – Fact or Fake? Nepnieuws beïnvloedt stemgedrag
Datum: Maandag 18 maart 2019
Tijd: 14.30 inloop – 17.00 uur, met aansluitend een borrel
Locatie: Nieuwspoort, Den Haag

Aanmelden
Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. U kunt zich aanmelden via het inschrijfformulier.