Jongeren formuleren vijf kernboodschappen over IG

18/06/18

Tijdens het jongeren programma van EuroDIG (European Dialogue on Internet Governance) formuleerden 30 jongeren vanuit heel Europa vijf kernboodschappen op het gebied van Internet Governance. De kernboodschappen werden op 6 juni tijdens de EuroDIG conferentie in Georgië gepresenteerd.

De vijf kernboodschappen zijn:
1. Toegankelijkheid,
2. digitale geletterdheid
3. een internet dat werkt voor iedereen
4. regulering van internet, gegevensbescherming en wettelijke bescherming tegen cybercriminaliteit
5. digital inclusion

Bekijk hier het white paper met toelichting op de vijf punten.

 

Wat is EuroDIG ?

Op 5 en 6 juni vond het 11de European Dialogue on Internet Governance (EuroDIG) in Tbilisi, Georgië plaats. EuroDIG is een tweedaags evenement waar op Europees niveau de toekomst van het internet wordt bediscussieerd. Iedereen is vrij om deel te nemen aan deze dialoog, zowel offline als online. Het thema van dit jaar was “Innovative strategies for our digital future”, een nieuwe insteek waarbij ook lokale start-ups betrokken werden bij de discussies. Jongeren worden ieder jaar weer sterker vertegenwoordigd. Daarom is een speciaal jongeren programma in het leven geroepen, YOUthDIG.

Wat is YOUthDIG ?

Om jongeren goed voor te bereiden om hun deelname aan het dialoog tussen Europese belanghebbenden werd voor de derde keer op rij voorafgaand aan EuroDIG het tweedaagse jongerenprogramma (voor jongeren tussen 18 en 30 jaar) YOUthDIG georganiseerd. De jongeren krijgen onder meer een introductie over internet governance. Ook werden de YouthDIG’ers rondgeleid door het techpark van Tbilisi, onder begeleiding van Miriam Lashkhi(Head of International Relations Department). Vanuit Nederland hadden zich opvallend veel jongeren aangemeld, vijf. In totaal namen 30 jongeren vanuit heel Europa deel aan YOUthDIG 2018.

Kernboodschappen

Aan het einde van het evenement hebben de jongeren gezamenlijk een jeugdboodschap geschreven die tijdens de EuroDIG conferentie gepresenteerd werd, zie bijlage. Deze boodschap willen ze uitdragen om de dialoog voort te zetten en centraal te stellen in de volgende Europese dialoog over internet governance. EuroDIG 2019 vindt plaats in Nederland. Lees meer.

Lees hier meer over de ervaringen van onze Nederlandse jongeren bij YouthDIG en EuroDIG.