Jonge ondernemer vertelt over het IGF

29/10/13

Naar het Internet Governance Forum op Bali in oktober nam NL IGF een aantal jongeren mee. Het is belangrijk dat ook hun stem wordt gehoord in het internationale debat. Wat vonden zij van het mondiale forum? Wat hebben zij geleerd? En wat zou er volgens hen anders kunnen? Bastiaan Zwanenburg (17 jaar) schreef zijn bevindingen op: 

 

“Om maar meteen mee te beginnen; ik wil benadrukken hoe belangrijk ik vind dat er jongeren meegaan naar het IGF. Jongeren zijn een belangrijke groep op het internet, ze worden de “digital natives” genoemd. Volwassenen, “digital immigrants”, kijken vanuit een compleet ander perspectief naar het internet. Onder jongeren is internetpenetratie het grootst. Dit is dan ook de groep die internet en de bijbehorende mikmak het meest intensief gebruikt. 

 

Voor mezelf heb ik heel veel geleerd op het IGF. Veel nieuwe feitjes en denkbeelden, maar ook hoe een conferentie zoals deze eigenlijk echt werkt. De eerste een/twee dagen was het toch nog zeker wel wennen, vanaf dag drie wist ik veel beter hoe de sessies eigenlijk in z’n werk gaan, wat handig is om te zeggen, hoe je een interventie goed aanpakt, etcetera. Op donderdag zat ik in twee panels, waar ik nog veel meer van heb geleerd. Overigens moet vermeld worden dat de bijdrage van Ludo Keizer in begeleiding van mij van onschatbare waarde was. Hij heeft me veel tips gegeven, en dat heeft me heel erg geholpen.

 

Naast dat ik veel heb geleerd, denk ik dat ik ook een positieve bijdrage heb kunnen leveren aan de conferentie. Ik heb denk ik goed de manier waarop ik als jongere/jonge ondernemer over het internet denk kunnen verkondigen, en dat vond ik voor mezelf belangrijk. Verder heb ik heel, heel veel interessante gesprekken gevoerd, interessante contacten opgedaan, en zelfs een aantal keer als een soort popster op de foto gegaan met andere (voornamelijk Indonesische bezoekers), die naar mij toekwamen “Can we please take picture with you?” (Bedenk er een Indonesisch accent bij).

 

De conferentie zelf was in mijn ogen erg goed georganiseerd. Om te beginnen vanuit het NL IGF, die een waanzinnige delegatie op de been hebben gebracht. Naast het grote aantal delegatie-leden, was ook de variatie tussen en de ervaring van de delegatieleden indrukwekkend. Ook vond ik het IGF zelf goed georganiseerd, de locatie was natuurlijk fantastisch en het eten was prima. Alleen de kwaliteit van een paar workshops was hooguit teleurstellend. Veel panelleden hielden eindeloze statements terwijl niemand meer luisterde. Het is in mijn ogen zaak voor moderators om in zo’n situatie in te grijpen. Er waren echter natuurlijk ook een aantal goede sessies. De kwaliteit van sessies is misschien iets om meer in te investeren vanuit de organisatie, wellicht is het al een goede stap om titels en beschrijvingen a) toegankelijker te maken (bijvoorbeeld een app waarin je vette workshops direct kan bekijken&kan selecteren?) en b) accurater te maken (bijvoorbeeld het “Open Forum of the Dutch Ministry of Economical Affairs”). 

 

 

 

ECP, NL IGF 2013, foto: Robert Tjalondo

ECP, NL IGF 2013, foto: Robert Tjalondo

De twee sessies waar ik in het panel heb gezeten vond ik vrij goed. De eerste sessie, over Online Privacy en Opportunities op dat gebied, had een panel dat 10 personen sterk was. Nadeel is dat als al die mensen een statement van 5 minuten houden, je workshop bijna over is. Desondanks vond ik dat er een goed gesprek opkwam tussen enerzijds volwassen mensen van o.a. Google en Microsoft, en anderzijds jongeren zoals ik. De tweede sessie ging over connecting the dots for you(th). De sessie werd duidelijk geleid door Janice, en ik waardeerde het dat er maar 5 mensen in het panel zaten. Op die manier had iedereen meer tijd om z’n eigen punt te maken. Halverwege werden de aanwezigen voor ongeveer een half uur opgesplitst in 5 groepen, die elk een strategie moesten bedenken en pitchen op het gebied van online blabla voor kindjes. Eigenlijk vond ik dit heel interessant, omdat veel mensen waar je anders amper iets

 van hoort, toch meer hun mening uitten. 

 

Het IGF voor mij was dus erg geslaagd. Ik heb het gevoel gehad dat ik goede input heb kunnen leveren, er zelf veel van heb geleerd, en dat de conferentie overall vrij goed was. Er zijn een aantal dingen die volgend jaar misschien beter kunnen, maar ik heb het gevoel dat ik een goede conferentie afsluit. En nu hopen dat er iets gedaan wordt met alles dat gezegd is 🙂 “