Impressie IGF 2015: Connecting Continents for enhanced Multistakeholder Internet Governance

Het tiende Internet Governance Forum (IGF) vond in 2015 plaats van 10-13 november in João Pessoa, Brazilië.

Het thema van het IGF 2015 was “Evolution of Internet Governance: Empowering Sustainable Development”.

2015 focuste op verschillende sub-thema’s, zoals cybersecurity en vertrouwen, internet economie, inclusiviteit en diversiteit, openheid, verbetering van multistakeholder samenwerkingen, internet en mensenrechten, betrouwbare internet bronnen en toenemende problemen.

Meer informatie over het IGF 2015, waaronder de samenvatting van de voorzitter, foto’s, transcripts en workshop lijsten vindt u hier.

Nederlandse workshops in 2015

Het programma van de Internet Governance Forum 2015 bestond uit meerdere workshops van Nederlandse bodem.

Workshop #48: Internet of Things. Ethiek voor het digitale tijdperk.
Networked technologies verspreiden zich snel. Maar hoe kan dit gebruikt worden op een verantwoorde manier? Internet of Things brengt fundamentele ethische keuzes met zich mee. De behoefte aan een nieuwe reeks van normen en waarden in het digitale tijdperk is enorm toegenomen. Het volledige rapport kunt u hier downloaden.

Deelnemers praatten over:
1. Inzetbaarheid en onderwijs in de toekomst;
2. De vraag wie het profileren van algoritmen reguleert;
3. Permissionless Innovation; (heb dit engels gelaten omdat het een begrip is)
4. Politiek leiderschap: innovatie en ethiek.

Open bijeenkomst: privacy als innovatie
Besproken is:
1. Wat is de Global Privacy als Innovation Network (PAI)?
2. Status van de activiteiten van PAI na een jaar
3. Pal: wat komt er nu?
4. Delen en verzamelen: laatste nieuws over privacy, innovatie en data ethiek wereldwijd – ontwikkelingen, nieuwe diensten, netwerken, initiatieven

Open Forum: De publieke kern van het internet op weg naar duurzame interactie tussen overheden en het internet ecosysteem
Vandaag de dag zien we een toegenomen betrokkenheid van de overheid. Dit heeft een tal van redenen, voornamelijk op het gebied van bescherming en de nationale veiligheid. De aanwezigheid van de overheid is zeer belangrijk. Echter kan het hardhandige ingrijpen door overheden ook leiden tot schendingen van de privacy, druk op de economische ontwikkeling en innovatie en zelfs securitisatie of militarisering op het internet.

In dit open forum zijn we vooral bezig met de interventies die invloed hebben op de technische en logische ‘core’ van het internet-ecosysteem – zoals ingrepen in de DNS – en de impact op organisaties en bedrijven die traditioneel worden gezien als ‘technisch’. Hun rol dreigt te worden gepolitiseerd, zoals ISP’s, CERT’s en hard- en software-ontwikkelaars. Er is behoefte aan een scheiding van de legitieme van de staten: van politieke overreach naar de technische en logische kern van het internet.

Deelnemers deelden hun ideeën over:
1. Een agenda voor de internationale bescherming van ‘het internet’
2. Het formuleren van normen en principes
3. De volgende stappen

Nederlandse zichtbaarheid

In aanvulling op de inspanningen die hierboven beschreven staan, organiseerde en bemande ECP een Nederlandse stand op het IGF in Brazilië. De stand was zowel een centraal punt voor het Nederlandse perspectief op internet governance als een ontmoetingsplaats voor de delegatie en gasten. De Nederlandse zichtbaarheid werd versterkt door het uitdelen van de ‘tegeltjeswijsheden’ (Delfts blauwe tegels met leuzen over internet governance).

Voorbereiding op IGF

NLIGF organiseerde een drietal bijeenkomsten die allemaal ook dienden ter voorbereiding op het IGF in november: het jongerendebat, de themabijeenkomst Internet of Things en het NLIGF event. Ook droeg NLIGF zorg voor een brede Nederlandse afvaardiging naar het IGF, de contacten met consulaat en ambassade, een gezamenlijk hotel, het social event, inclusief gezamenlijke diners en een stand op de conferentie. Belangrijk voor NLIGF was ook de begeleiding van de workshop over ethiek , het open forum over de publieke kern van het internet en de open meeting voor het internationale netwerk ‘Privacy as innovation’.

Nederlandse vertegenwoordiging

We zijn oprecht trots dat het ook dit jaar weer gelukt is om de ambitie van NLIGF waar te maken en een bijzonder diverse en vooraanstaande afvaardiging op de been te brengen die echt alle ‘hoekstenen’ van de internetwereld vertegenwoordigen. De Nederlandse ‘delegatie’ bestond uit 27 personen, waaronder Eerste Kamerlid Arda Gerkens (SP), kersvers ICANN Boardmember Lousewies van der Laan, Erik Huizer (Internet Hall of Fame, Surfnet), Ambassademedewerker Niels Hanje en drie jongeren.

Jongeren

NL IGF vindt het belangrijk dat ook jongeren een stem hebben in het internationale debat. Daarom werkt NLIGF sinds 2015 mee aan een programma van de New Media Summer School, in het kader van een Erasmus + project aan een gestandaardiseerd concept voor Youth IGF’s, dat door andere landen gekopieerd kan worden. NL IGF en Nederlandse jongeren delen hun kennis en ervaringen in dit project, maar helpen ook mee de betrokkenheid van jongeren bij internet governance-onderwerpen vast te houden en te vergroten. Eind oktober waren jongeren vanuit 5 landen 5 dagen in Nederland om zich voor te bereiden op het IGF2015. Thijl Klerkx en Auke Pals vertegenwoordigden de Nederlandse jeugd op het IGF 2015 en participeerden in diverse workshops.