Impressie IGF 2013: “Building Bridges”- Enhancing Multistakeholder Cooperation for Growth and Sustainable Development

Van 22 tot en met 25 oktober 2013 vond het achtste Internet Governance Forum (IGF) plaats op Bali, Indonesië.

Het thema van het IGF 2013 was “Building Bridges”- Enhancing Multistakeholder Cooperation for Growth and Sustainable Development”.

The subthema’s dit jaar waren: Access and Diversity – Internet as an Engine for Growth and Sustainable Development; Openness – Human rights, Freedom of Expression and Free Flow of Information on the Internet; Security – Legal and other Frameworks: Spam, Hacking and Cybercrime; Enhanced Cooperation; Principles of Multistakeholder Cooperation and Internet Governance Principles.

Het 4-daagse programma bestond uit 135 sessies, workshops, open forums, flash sessies en andere bijeenkomsten. Meer dan 2000 deelnemers uit 111 verschillende landen namen deel aan het IGF, zowel fysiek als op afstand via verschillende online middelen die daarvoor beschikbaar waren gesteld.

Meer informatie over het IGF 2013, waaronder de samenvatting van de voorzitter, foto’s, transcripts en workshop lijsten vindt u hier.

 

Alle video’s van het IGF2013 zijn terug te bekijken via het IGF YouTube kanaal

Nederlandse

vertegenwoordiging

Meer dan 20 Nederlanders uit overheid en bedrijfsleven vertegenwoordigden Nederland op het IGF 2013, waaronder het ministerie van Veiligheid & Justitie, Meldpunt Kinderporno op Internet, WRR en Hivos. Zij zetten unieke initiatieven van Nederlandse makelij op de internationale kaart. Maar ook politici reizen mee dit jaar, Astrid Oosenbrug (Tweede Kamerlid PvdA) en Arda Gerkens (Eerste Kamerlid SP en Directeur HCC). Arda schreef een impressie van de tweede dag van het IGF.

Arnold van Rhijn, EU-beleidscoördinator bij het ministerie van Economische Zaken, bezocht het IGF 2013 op Bali en schreef er een blog over.

Een heel korte samenvatting:
“Vertrouwen. Dat was toch wel het meest gebruikte woord tijdens de 8e bijeenkomst. De NSA-kwestie domineerde het debat en leverde zelfs openlijk excuses van de VS op. Ondertussen werkten de Brazilianen toe naar mondiale internetprincipes. Andere inhoudelijke thema’s kregen -gelukkig- ook de nodige aandacht. De financiering van het IGF blijft een zorgenkindje. Nederland was goed zichtbaar en hoorbaar!”

Workshops van Nederlandse bodem

Uiteraard organiseerde NL IGF ook eigen sessies op het IGF. Het is dan ook belangrijk om als Nederland inbreng te geven. Het Internet Governance Forum biedt die mogelijkheid. De Nederlandse positie op het gebied van internet rechtvaardigt dit niet alleen, maar vraagt hier ook om.

NL IGF organiseerde een workshop No cyber security without government imposed regulation. Lees hier de omschrijving.

Maar ook een Open Forum Breaking down silos in cooperation. Lees meer.

Jongeren

Ook op het mondiale Internet Governance Forum mag de stem van jongeren niet ontbreken. Tijdens het jongerendebat in juni selecteerde NL IGF twee jongeren die Nederland mogen vertegenwoordigen. Bastiaan Zwanenburg en Eline van Ommen, de twee gelukkigen, doen onder andere mee in de workshop ‘Privacy & Innovation’ georganiseerd door de Deense Media Council. Bastiaan is tevens een van de panelleden in de workshop van European Schoolnet A Better Internet with You(th)… Connecting the Dots. Eline geeft haar mening in de workshop van het Britse Childnet over online anonimiteit, vrijheid van meningsuiting en internet governance. Daarnaast nam ook jonge ondernemer Robert van Hoesel deel aan het IGF en vertegenwoordigde daarmee mede de Nederlandse jongeren.

Naar het Internet Governance Forum op Bali nam NL IGF een aantal jongeren mee. Het is belangrijk dat ook hun stem wordt gehoord in het internationale debat. Wat vonden zij van het mondiale forum? Wat hebben zij geleerd? En wat zou er volgens hen anders kunnen? Robert van Hoesel en Bastiaan Zwanenburg deelden hun ervaringen.