EuroDIG2018: onze jongeren blikken terug

07/06/18

Op 5 en 6 juni vond de European Dialogue on Internet Governance plaats in Tbilisi, Georgië. Naast een Nederlandse afvaardiging van onder meer het ministerie van Economische Zaken namen ook een aantal Nederlandse jongeren deel aan de conferentie. Tevens volgden zij het speciale jongerenprogramma YOUthDIG, dat werd mede-georganiseerd door een van ‘onze’ jongeren. Lees hier hun ervaringen van 4 dagen Europees Internet Governance.

 

Auke Pals (21) – Student Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam, voorzitter van de ECP Digiraad en jongerenambassadeur NL IGF

Afgelopen week vond in Tbilisi het 11de European Dialogue on Internet Governance (EuroDIG) plaats. EuroDIG is een tweedaags evenement waar op Europees niveau de toekomst van het internet wordt bediscussieerd. Iedereen is vrij om deel te nemen aan deze dialoog, zowel offline als online. Het thema van dit jaar was “Innovative strategies for our digital future”, een nieuwe insteek waarbij ook lokale start-ups betrokken werden bij de discussies.

EuroDIG is een forum dat gebruik maakt van het multistakeholder model, dat wil zeggen dat alle belanghebbenden die betrokken zijn bij het internet ook mee mogen debatteren. Een groep die elk jaar sterker vertegenwoordigd is, zijn jongeren. Samen met een viertal andere jongeren uit Europa organiseerde ik YOUthDIG voorafgaand aan EuroDIG, een twee-daags voorprogramma speciaal voor jongeren tussen de 18-30 jaar. Vanuit Nederland hadden zich opvallend veel jongeren aangemeld. Maar liefst vijf van de 30 jongeren die deelnamen aan YOUthDIG kwamen uit Nederland. De jongeren kregen een inleiding over internet governance, EuroDIG en ook de EuroDIG agenda werd uitvoerig besproken. Daarnaast was er een avondprogramma waarbij de jongeren ervaringen en kennis konden delen in een informele setting. Ook was er op de tweede avond gelegenheid om kennis te maken met het lokale eten en tradities tijdens een kookworkshop.
Nadat op de laatste dag van YOUthDIG de ‘youth messages’ waren opgesteld begon de 11de editie van EuroDIG. Zowel YOUthDIG als EuroDIG werden geopend door Dimitry Kumsishvili de Vice Minister van Economische en duurzame ontwikkelingen in Georgië. Gedurende de eerste dag waren er sessies over de GDPR, DNS, privacy en fake news en op de tweede dag sessies over Internet of Things (IoT), internet veiligheid en kunstmatige intelligentie.

Ook zijn de aanwezige Nederlanders in gesprek getreden met de heer Douma de Nederlandse Ambassadeur in Georgië en hebben wij gesproken over de kansen en uitdagingen voor Nederland in Georgië. In de avond tijdens het EuroDIG gala is bekend gemaakt dat Nederland in 2019 gastland van EuroDIG is. Lees meer. 

Dit jaar was mijn rol als Youth Ambassador anders dan voorheen doordat ik nu ook nauw betrokken was bij de organisatie van YOUthDIG. Dit was voor mij persoonlijk een hele leuke ervaring. Doordat Nederland volgend jaar gastland is van EuroDIG zullen wij ook als Nederland weer sterk betrokken zijn en blijven op het gebied van internet governance.

 

Bas de Keulenaar (21) – Student aan de Universiteit van Amsterdam

Het EuroDIG 2018 had als een van de thema’s mensenrechten. Dit werd tijdens het YouthDIG deel van het congres al snel duidelijk, bij het YouthDIG konden jongeren tussen de 18 en 30  jaar discussiëren en gezamenlijk workshops volgen over onder andere Internet Governance, mensenrechten en start-ups. Hieruit kwam naar voren dat Nederland het op gebied van mensenrechten erg goed doet, zodat wij ons in Nederland hier nauwelijks zorgen over hoeven te maken, terwijl dit in andere Europese landen toch nog steeds wel speelt. Ook werden de YouthDIG’ers rondgeleid door het tech park van Tbilisi, onder leiding van Miriam Lashkhi (Head of International Relations Department), op die manier kreeg iedereen een indruk van hoe Georgië bezig is met het promoten en ondersteunen van haar eigen (technologische)welvaart.
Op het EuroDIG zelf, waren er tal van workshops, waar nog steeds sterk het thema mensenrechten aan vast hing. Echter werden bij sommige workshops ook de technische aspecten van bijvoorbeeld Blockchain en het DNS(Domain Name System) uitgelegd, zodat het voor iedereen duidelijk was waar de technologie voor gebruikt kan worden.
Aan het einde van de eerste dag van het EuroDIG werd de vlag voor 2019 overgedragen aan de Nederlandse Ambassadeur en daarmee ook aan Nederland zelf. Dit gebeurde op het gala in club Underwheel, een prachtige locatie aan de bovenkant van de berg in het Mtatsminda Park. Zodoende is iedereen volgend jaar welkom bij de Nederlandse editie van het EuroDIG!

Frederique Henraat (19) – Student aan de Universiteit van Amsterdam

Open-minded en actief. Het podium stond open voor alle aanwezigen. Hier maakte de YOUthDIG goed gebruik van. YouthDIG is een programma speciaal georganiseerd voor jongeren door EuroDIG. De ene na de andere jongere kwam spreken over de problemen rondom IT governance en inspireerde de zaal. Hierop volgde de workshops. Van cybersecurity tot blockchain, er werd over gesproken. Het internet blijft maar groeien en groeien en het wordt steeds duidelijker hoe groot de mogelijkheden zijn dat internet biedt. Echter is het lastig hoe wij, burgers, stakeholders en de regeringen, internetgebruik veilig kunnen houden. Wie is of zijn er uiteindelijk verantwoordelijk en hoe kan ervoor worden gezorgd dat er niet zomaar gebruik kan worden gemaakt van jouw en mijn gegevens? Wat mag er wel en niet gezegd worden op het internet? Al deze lastige vragen worden tijdens de workshops besproken om steeds dichter te komen bij een antwoord. Bij EuroDIG komen ze elk jaar dichterbij het vormen van een oplossing voor de problemen die men tegenkomt op het internet. Helaas zijn alle oplossingen nog niet gevonden, maar wie weet hoe ver we volgend jaar komen bij de volgende EuroDIG.