Digital footprint van kinderen

21/02/20

Digital footprint van kinderen – Hoe waarborgen we de online privacy van onze kinderen?

Voordat kinderen in staat zijn een mening te vormen over hun digital footprint (alle sporen die iemand achterlaat op het internet en digitale devices), is er online al heel wat over hen te vinden. Met de komst van de AVG wordt er voor het eerst aandacht besteed aan de bijzondere positie van kinderen ten aanzien van geautomatiseerde besluitvorming en profilering. De AVG biedt hen extra bescherming omdat zij minder goed in staat zijn de risico’s en gevolgen te begrijpen. In de praktijk blijkt het echter onduidelijk hoe deze bepalingen uit de AVG precies moeten worden geïnterpreteerd.

Daarnaast blijft de leeftijdsverificatie moeilijk te handhaven en komt de privacy van de kinderen snel in het geding. Volgens de AVG moeten ouders vooraf toestemming geven voor de verwerking van persoonsgegevens van kinderen onder de 16 jaar oud, voordat bedrijven en organisaties überhaupt informatie van kinderen mogen verzamelen. Veel landen hebben de leeftijdsgrens naar 13 verlaagd, maar Nederland houdt vast aan de leeftijd van 16 jaar.

De handhaving moet op een andere manier worden georganiseerd zodat de AVG kan worden ingevuld vanuit een kinderrechtelijk perspectief. Hier is een kritische blik voor nodig. Hoe kunnen bedrijven op een andere manier met de gegevens van kinderen omgaan? Welke gegevens mogen moreel en ethisch gezien worden verzameld?

Er is duidelijk werk aan de winkel. Daarom gaan wij graag op dinsdag 24 maart aanstaande met u en verschillende experts in gesprek tijdens de ‘ECP Deelnemersspecial: Digital footprint van kinderen’. Onder anderen Simone van der Hof (Universiteit Leiden en voorzitter Safer Internet Centre Nederland) levert een bijdrage aan deze bijeenkomst.

Datum: Donderdag 18 juni
Tijd: 14.00 uur inloop, 14.30 – 17.00 uur inhoudelijk programma, met aansluitend een borrel
Locatie: ntb, omgeving Den Haag

De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met het Safer Internet Centre Nederland en het Nederlandse Internet Governance Forum.

Aanmelden

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. U kunt zich aanmelden via de website van ECP.