Blog Robert van Hoesel IGF 2013

29/11/13

Robert van Hoesel, een van de jonge delegatieleden, vertegenwoordigde Nederland tijdens verschillende sessies op het IGF in Bali. Hieronder volgt een kort, bondig en sterk verslag.

 

“Het IGF in Bali was een gigantisch leerzame ervaring, waar achteraf terugkijkend enorm veel goede dingen in gang zijn gezet. Als jongere, los van bepaalde organisaties of duidelijke belangen, is het altijd even zoeken en wennen aan de multistakeholder setting die je vindt op het IGF. Gelukkig kom je er snel achter dat je écht iets te zeggen hebt en dat er veel mensen in belangrijke posities zijn die graag naar je luisteren. We brengen een totaal ander en ondervertegenwoordigd geluid naar de conferentie waar blijkbaar veel policymakers op zitten te wachten. Het is geweldig om te zien dat er op het IGF meerdere sessies waren waarin jongeren goed aan bod kwamen. Er was zelfs een flash-sessie waar op een snelle, korte en inhoudelijke manier fantastisch goede inzichten werden verzameld over online burgerschap. Tijdens een van de sessies had de moderator het over een Nederlands Monopolie op input. Tijdens die sessie besefte ik wat de rol en impact is die we als jonge delegatieleden kunnen hebben op congressen zoals het IGF. We hebben een enorm belangrijke voorbeeldrol en niets is zo geweldig dan als onze ervaringen als jongere, maar ook als land zijnde te kunnen delen met de rest van de wereld. In het multistakeholder model, en het elkaar opzoeken, blinkt Nederland enorm uit. Dit was goed terug te zien in de geweldige groep die samen de Nederlandse Delegatie vormde; Parlementariërs, vertegenwoordigers van bedrijven, NGO’s en jongeren. Het was geweldig om deze week op te trekken met zo’n sterk gezelschap. De manier waarop we keer op keer weer bepaalde inzichten kregen door ervaring en ideeën met elkaar te delen tijdens de sociale momenten zijn een goede weerspiegeling van het IGF in zijn geheel. Naarmate de week verstrijkt begin je beter te begrijpen hoe Internet Governance werkt, en welke stakeholders er allemaal zijn.

 

 

Nu, terugkijkend op het IGF, voel ik een sterke drang om mij meer in te gaan zetten om zowel in Nederland, als de EU, als in de wereld te zorgen dat het internet beter wordt in wat het al is: verbindingen leggen. Exact dat is wat er tijdens het IGF hét verschil heeft gemaakt. Kortom, een geweldige week die nog lang zal blijven resoneren!”