Blog Auke Pals: Terugblik op EuroDIG 2020 als online event

Vorige week vond EuroDIG 2020 voor het eerst plaats als een online event. Voorafgaand aan EuroDIG 2020 was veel onzekerheid in de zin van; laten we de bijeenkomst fysiek doorgaan, gaan we het online voortzetten of slaan we dit jaar over? Fysiek was het niet mogelijk door de COVID-19 restricties en ook over het niet doorlaten gaan waren gemengde gevoelens; enerzijds doordat de energie van de sessie-organisatoren verloren zou gaan en anderzijds omdat het in een maand tijd organiseren nog wel eens lastig zou kunnen worden. Met als uiteindelijke conclusie dat het EuroDIG secretariaat de uitdaging heeft aangenomen en een online meeting heeft doorgezet.

Het format van EuroDIG 2020 was concreet, drie studio’s (workshop rooms) hosten parallel aan elkaar diverse sessies. Een in Trieste, waar EuroDIG oorspronkelijk zou plaatsvinden, een in Berlijn en een in Den Haag bij het NLIGF en tevens de host van EuroDIG 2019. Om de sessies zo goed mogelijk te laten verlopen waren in elke virtuele studio een host en remote moderator aanwezig die de sessies in goede banen leidde. Ook waren deze nodig om de interactie zo goed mogelijk te laten verlopen en interactiemomenten zo goed mogelijk waar te maken. In de pauzes kwam Sandra Hoferichter EuroDIG secretary-general in de workshop room om nog even na te praten.

EuroDIG 2020 heeft in totaal drie dagen geduurd gehad (inclusief day 0) waarbij – naast dat NLIGF een studio hostte – er ook heel veel Nederlandse actieve deelnemers aanwezig waren. Naar mijn idee en vanuit mijn rol als remote moderator, hebben deze actieve deelnemers EuroDIG 2020 ook zeker tot een succes gemaakt.

Verder was het praktisch erg leuk om onderdeel van EuroDIG 2020 te zijn en te kunnen ondersteunen in de verschillende vormen. Ook om tegen heel veel zaken aan te lopen die in de toekomst verbeterd kunnen worden of juist wat extreem goed werkt.

Vanuit NLIGF zijn wij aan het verkennen hoe wij onze Nederlandse Internet Governance Forum in november willen vormgeven en houden jullie uiteraard op de hoogte.