Bijeenkomst digitale inmening in verkiezingen – problemen zonder oplossing

Op 16 oktober vindt in samenwerking met NL IGF de ECP het Webinar Digitale inmenging in verkiezingen: probleem zonder oplossing plaats. 

Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen weer dichterbij komen, gaan de gedachten terug naar de verkiezingen van 2016. Die verkiezingen waren het toneel van Russische inmenging op vele niveaus: het hacken en publiceren van informatie en mails van de Clinton campagne en de Democratic National Congres en de sociale media activiteiten van Russische trolls die zich voordeden als Amerikanen om het debat te beïnvloeden. Of, en in welke mate, de verkiezingen zijn beïnvloed is niet te zeggen, maar buitenlandse inmenging in het nationale democratische proces is hoe dan ook zorgelijk. Bovendien gaat het niet alleen om Amerika: inmenging in onder andere het Britse Brexit referendum en de Franse verkiezingen geven aan dat ook Europa zich moet wapenen.

In dit debat kijken we waar we nu staan – vier jaar na 2016 – en wat we kunnen doen tegen buitenlandse digitale inmenging in verkiezingen op technisch, politiek, diplomatiek en maatschappelijk niveau. Wat is de rol van de staat en wat is de rol van tech bedrijven? Marietje Schaake (Stanford University & Cyber Peace Institute), Ronald Prins (Kiesraad en Onderzoekraad voor de Veiligheid) en Carmen Gonsalves (Head International Cyber Policy, ministerie van Buitenlandse Zaken gaan hierover met elkaar in debat. De discussie wordt ingeleid en gemodereerd door Dennis Broeders van The Hague Program for Cyber Norms (Universiteit Leiden).

Aanmelden

U kunt zich via deze link aanmelden, deelname is kosteloos.

 

Datum: vrijdag 16 oktober
Tijd: 13.00 uur tot 14.00 uur
Vorm: online webinar