Bijeenkomst: Cyberdiplomatie “Balans tussen vrijheid en veiligheid”

Op 20 februari aanstaande organiseert NL IGF een bijeenkomst over “Cyberdiplomatie – Balans tussen vrijheid en veiligheid”. Dit is een vervolg op de sessie van het Jaarcongres ECP (lees hier het verslag), waarbij wij dieper ingaan op het onderwerp.

Momenteel ontstaat er een Wilde Westen op het internet. We bereiken een kritiek punt in onze samenleving waar we alsmaar meer digitaal verbonden zijn, maar niet opgewassen zijn tegen de dreigingen die op ons afkomen. Cybercriminelen proberen kwetsbaarheden van digitale systemen uit te buiten en staten gebruiken cyberspace steeds vaker voor strategische doeleinden. De balans tussen controle en vrijheid is precair en met internationale afspraken (normen) de moeite om na te streven.

Volgens diplomaat Timo Koster is er geen ‘silver bullet’ om de ontwikkeling van cybernormen te versnellen. Internationale samenwerking is hiervoor nodig. Tijdens de bijeenkomst gaan onder meer Timo Koster (ambassadeur cyber) en Dennis Broeders (Universitair Hoofddocent veiligheid en technologie van de Universiteit Leiden) uitleggen wat cybernormen zijn en gaan zij dieper in op de huidige ontwikkelingen en mogelijkheden. Aansluitend gaan we met onder anderen Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid D66) verder in gesprek hierover.

Hoe moeten staten omgaan met deze dreigingen van het internet en zichzelf gedragen? Moet Europa alvast aan zijn eigen verdedigingscapaciteit werken? Wat doet de VN en welke rol ligt er voor Europa? Moet Europa het eigen initiatief in handen nemen en bijvoorbeeld afspraken tussen meerdere bereidwillige landen opstellen om het proces te versnellen?

Cyberdiplomatie – Balans tussen vrijheid en veiligheid

Datum: donderdag 20 februari 2020
Tijd: 14.00 uur inloop – 17.00 uur, met aansluitend een borrel
Locatie: New Babylon Meeting Center, Den Haag

Aanmelden

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. U kunt zich aanmelden op de website van ECP .
Na aanmelding rekenen wij op uw komst.

Programma

Bekijk hier het programma van de bijeenkomst.