Auteursrecht is uit de tijd van floppies

13/06/11

Op donderdagvond 9 juni debatteerden 40 studenten over de toekomst van internet tijdens het Student IGF. 

In parallelle sessies vonden discussies plaats over verschillende thema’s die ook op het IGF de aandacht krijgen, een beknopte samenvatting:

 

img_1226Tijdens de sessie over downloaden uit illegale bron bediscussieerden de studenten onder leiding van mr ir A.P. Engelfriet (ICT-jurist en partner ICTRecht.nl)  of dit onder de noemer ‘piratenpraktijk’ valt of onder die van ‘marktontwikkeling’. Alle studenten waren het erover eens dat er iets moet veranderen met of zonder behoud van auteursrecht. Sommigen stelden dat het auteursrecht moet worden afgeschaft om de producent uit te dagen zodat op die manier de consument het beste product krijgt.

 

Onder leiding van Jeroen Terstegge, Directeur PrivaSense, debatteerden de studenten over digitale identiteiten en het recht om vergeten te worden dat de Europese Commissie wil introduceren. De reacties van studenten gingen meer over of het wel of niet haalbaar is en veel minder om principiële reacties en argumenten. Een van de studenten stelde dat het recht op vergeten duur is voor de consument, want  “Je staat op zo veel plekken, dat duurt jaren en kost veel geld voordat je dat allemaal van het internet af hebt”. Een andere studente zei dat ze zou willen dat het wat makkelijk wordt om ‘vergeten te worden’ als je dat wilt.

 

img_1250Fieke Jansen, Programme Officer ICT en Media, Fill the Gap! (Hivos en IICD) ging met de studenten in gesprek over freedom of speech en de impact van sociale media.  Via sociale media kunnen wij  wereldwijd met elkaar communiceren, netwerken en ons uitspreken. Maar dat is niet overal zo. Wat als overheden dit proberen in te perken? De studenten vonden dat Freedom of Speech hier in Nederland goed is geregeld, maar er juist in andere landen meer aandacht naar uit moet gaan. Wat mag je wel en niet online zeggen? Een student zei “het gelijk gesteld moet worden aan de regels op straat, pesten mag daar niet, dus ook niet op internet”. De studenten zijn erg bezig met wat zij wel en niet online zetten en wat er over hen op internet te vinden is. Het aantal keren dat het woord ‘solliciteren’ is gevallen is groot.

De overheid moet meer toezicht houden op internet om onze veiligheid en privacy te beschermen, dat stelde Ronald Prins, Cybersecurity Expert, Fox- IT, de studenten voor. De meeste studenten waren het hier wel mee eens, maar vroegen zich toch af waar de grens ligt als de overheid alles monitort. Er was 1 student die zei  voldoende vertrouwen te hebben in de overheid en hen al zijn gegevens zou laten inzien.

Natuurlijk kon ook een sessie over netneutraliteit niet ontbreken. Onder leiding van Miriam Kater, Sense of Brands, samen met speciale gast Jhim van Bemmel, PVV-Tweede Kamerlid, werd de definitie nog even vastgesteld: open en vrij internet, niemand voor mij bepaalt wat ik wel en niet kan zien. Een student stelde “ Hier gaat het wel om een principiële kwestie. Ik wil niet beperkt worden in het gebruik, waarbij spam wellicht een uitzondering vormt. Als je het internet gaat reguleren dan is het hek van de dam Netneutraliteit is waar het tijdens het IGF om gaat!”.

 

img_1340Tijdens de afsluitende discussie werd besproken welke rol Nederland internationaal (en op het IGF) moet spelen. Velen waren het erover eens: Nederland moet vooroplopen.

Vanuit de diverse debatten was de beste debater gekozen door middel van een applausmeter. Karlijn Marchildon won deze wedstrijd en mag jong Nederland vertegenwoordigen op het Internet Governance Forum in Kenia eind september.

De uitkomsten van het Student IGF dienen als input voor de voorbereiding van de Nederlandse Delegatie die eind september naar Kenia gaat. De debatten stonden op beide dagen onder leiding van schrijver, journalist en radio- en tv presentator Leon Verdonschot.