“Internet maakt de wereld zo klein en verbonden… laten we dat samen voortzetten.”

– Auke Pals, Student Informatiekunde aan de UvA

Internet is er voor mij altijd geweest, dat kan twee dingen zeggen. Dat ik nog relatief jong ben, maar ook dat Nederland aan de wieg van internet heeft gestaan. De ontwikkelingen op IT gebied zijn heel rap gegaan. Een voorbeeld; in mijn geboorte jaar waren er ruim 9 duizend .nl domeinen geregistreerd op dit moment zijn dat er ruim 5,6 miljoen. Daarnaast zijn wij bijna alles gaan digitaliseren en kunnen wij niet meer om IT en internet heen. Deze snelle ontwikkelingen vragen ook om snellere besluitvormingen.

Als antwoord hierop is 11 jaar terug het Internet governance forum (IGF) tot stand gekomen om alle stakeholders met elkaar discussies aan te kunnen laten gaan en samenwerkingen te smeden op mondiaal niveau. Waarbij alle stakeholders op gelijke hoogte met elkaar in gesprek kunnen gaan.

In Nederland hebben wij het NLIGF dat op nationaal niveau deze discussies, debatten en samenwerkingen faciliteert. NLIGF zorgt er daardoor voor dat in Nederland snellere interacties kunnen plaats vinden en sneller besluiten genomen kunnen worden tussen het bedrijfsleven en door overheden.

Sinds 2015 doe ik mee aan een Erasmus + project Young IGF waarbij Europese jongeren worden voorbereid om goed beslagen ten ijs te komen tijdens het IGF. Samen met Thijl Klerkx vertegenwoordig ik de Nederlandse jeugd in dit traject. Vorig jaar mocht ik dan ook mee naar het IGF in Brazilië, wat ik echt een geweldige ervaring vond. Ook in Mexico zal ik de stem van Nederlandse jongeren weer met veel plezier vertegenwoordigen. Zo heb ik onder andere een actieve rol in de workshop 114: Is personal data ‘mine’ or there to be ‘mined’?

Auke Pals (19) is een eerste jaars student Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam, ondernemer en consultant op het gebied van internet, trends en innovatie. Op dit moment adviseert Auke een van de grootste bedrijven in Nederland met het ontwerpen van systemen om de algemene productiviteit te verhogen en de bedrijfsprocessen te optimaliseren.